Top Teaser Lite - Inspiratie - De mannen van de zee
  • Home
  • blog
  • DE MANNEN VAN DE ZEE: MAAK KENNIS MET GOUDEN ZEILDUO BART EN FLORIS

DE MANNEN VAN DE ZEE: MAAK KENNIS MET GOUDEN ZEILDUO BART EN FLORIS

Eindelijk zomer, eindelijk weer een nieuwe editie van 'De mannen van..' Daarin stylen we ambitieuze mannen met de fashion van nu. Om ze vervolgens het hemd van het lijf te vragen. Dit keer zijn we in gesprek met Bart Lambriex (25) en Floris van de Werken (29), twee pro-zeilers die behoren tot de wereldtop van het Skiffzeilen. Ken je ze nog niet? Na deze zomer wel.

Ze zeilen op topniveau. En dat doe je niet in één dag. Hoe lang de mannen al zeilen?

Daar kunnen de mannen kort over zijn: lang. Beiden al ruim 20 jaar. En dat doen ze ook al best een tijd samen. Bart: “We zeilen nu ongeveer 3,5 jaar samen, maar we kennen elkaar al heel lang. Als je begint met zeilen, dan zeil je een Optimist (een kleine, lichtgewicht zeilboot voor kids tussen 8 en 18 jaar, red.) Toen was Floris al een aantal jaar ouder, maar dat was toen we elkaar leerden kennen. Een jaar of 6 à 7 geleden zeilden we al in dezelfde boot. Floris is er toen een tijdje tussenuit geweest. Maar we kennen elkaar dus al best wel lang.”


"De zee voelt gewoon lekker vrij." - Bart

Die keuze is dus al vroeg gemaakt. Wisten ze altijd al dat ze topsport wilden bedrijven?

Bart: “Dat is wel echt iets wat is gegroeid. Toen ik een jaar of 7 was, vond ik het gewoon leuk en zeilde ik af en toe in het weekend. Door de jaren heen werd ik steeds enthousiaster. Kijk, na de middelbare school kom je een beetje voor een keuze te staan. Ga je studeren of ga je fulltime de topsport in? Tijdens dat kantelmoment heb ik duidelijk voor de topsport gekozen. Dat vond ik zelf geen moeilijke keuze, maar mijn omgeving keek er wel gek naar. Blijkbaar vinden mensen het gek dat je niet voor het stabiele leven kiest, maar voor risico gaat. Maar ik geloofde erin en ging ervoor.”


"Wil je competitief zijn, zorg dan dat je iedere dag een klein stukje beter wordt." - Floris

Sport is alles voor beide mannen. En dus willen ze eigenlijk ook niet echt wat anders doen.

Floris: “Als ik iets anders dan zeilen moet kiezen, denk ik dat ik wel in de sport zou blijven. Sport en presteren fascineren me enorm. Of dat in de rol van sporter, coach of manager van een sportteam zou zijn, ik zou hoe dan ook in de sport bezig blijven. Het prestatieklimaat vind ik gewoon heel erg mooi.” Bart: “Als ik wat anders zou doen, zou ik altijd de allerbeste versie van mezelf willen zijn. Ergens zo goed mogelijk in worden. Dat kan in sport, maar dat kan ook in elke andere tak van het leven. In iedere job wil je er het beste uit halen.”

Dat ze het met elkaar kunnen vinden, dat mag duidelijk zijn. Maar hoe belangrijk is die klik eigenlijk?

Floris: “Je moet in ieder geval heel goed met elkaar kunnen samenwerken. Daar is wel enige klik voor nodig. Anders wordt samenwerken lastig.” Bart: “We varen nu bijna 4 jaar samen en we zijn 3 keer wereldkampioen geworden. En vorige keer waren we tweede. Dus dat gaat best goed.” Floris: “Het gaat niet alleen om in het bootje stappen en wegzeilen, maar het gaat ook om: ‘zit je vandaag lekker in je vel en kun je presteren?’ Daarvoor is het belangrijk om open te zijn en elkaar te vertrouwen, ook op persoonlijk vlak. Je moet je gevoel kwijt kunnen bij je teamgenoot.” Bart: “We hebben ook echt weleens een ruzietje of heftige discussies. Maar dat hoort erbij. We vinden het belangrijk wat we doen en daar komen emoties bij kijken. Dan kan het wel eens wat hoger oplopen.”

"Op dat moment ging door mijn hoofd: zou ik ooit nog kunnen sporten op dit niveau?" - Floris


Topsporter zijn is niet niks. Hebben de mannen het gevoel dat ze er veel voor moeten laten?

Floris: “Ja, maar ik vond dat niet zo moeilijk. Wat ik doe, daar haal ik heel veel plezier uit. Dat weegt echt wel op tegen dingen die je moet laten. Als je op het podium staat, denk je: dit is het waard geweest. Op zo’n moment besef je je wel dat het allemaal best meevalt, wat je ervoor laat.

In iedere weg naar succes zijn obstakels te vinden. Wat waren de grootste obstakels in de carrières van Bart en Floris?

Bart: “Toen ik nog in de jeugd zeilde, ging alles me voor de wind. Dus toen was ik best wel gewend om een beetje vooraan te varen. Toen ik in het seniorenteam ging varen, denk ik dat ik van mezelf verwachtte dat ik redelijk snel bij de eerste boten zou horen. Maar dat duurde toch best wel lang. Dus de eerste jaren in het seniorenteam was het mentaal best lastig. Opeens vaar je alleen maar achteraan. Je moet dan vertrouwen hebben dat het uiteindelijk wel goedkomt. Maar zeker die eerste jaren was dat best lastig, want op basis van het resultaat boek je nauwelijks progressie. Het is best moeilijk om het hele jaar in de middenmoot te varen. Best even wennen.”

Floris: “Je maakt natuurlijk allemaal kleine obstakeltjes mee tijdens je carrière. Een grotere is dat ik in 2016 een hernia kreeg. Toen heb ik een week op bed gelegen omdat ik me bijna niet kon bewegen. Ik was toen wel even bang dat ik nooit meer echt zou kunnen bewegen. Maar je ziet me hier nu zitten, ik kan alles weer. Op zo’n moment gaat er toch door je hoofd: zou ik ooit nog kunnen sporten op het niveau waarop ik zat? Gelukkig ben ik goed hersteld, maar het is wel iets wat me bijblijft.”

Het sportleven - en zeker dat prestatieklimaat - is best intens. Hoe komen jullie tot rust?

Floris: “Thuis zijn is altijd al heel fijn. We zijn veel onderweg, meer dan 200 dagen per jaar in het buitenland. Dan is thuis zijn met mijn vriendin iets waar ik heel veel rust uithaal. Maar daarnaast doe ik graag toch iets actiefs. Ik ga alsnog een rondje fietsen, surfen of iets anders doen waarbij ik in beweging ben. Het liefst iets in de natuur. Ik vind het lekker om buiten te zijn.” Bart: “Ja, een paar weekjes thuis zijn geeft toch wel lekker wat rust. Af en toe de zee op met een andere watersport geeft toch ook wel weer rust. Dan ben ik niet meer bezig met er goed in worden.”

Wat is eigenlijk die fascinatie met de zee?

Bart: “Het voelt gewoon lekker vrij. Je hebt alleen wind en golven om je heen. Je bent alleen. Het is heel zen.”

Wat zou je aan je 10-jarige zelf willen vertellen?

Floris: “Probeer niet al te vroeg te professioneel met de sport om te gaan. Dat komt wel. Geniet vooral van de sport in de jeugdjaren en heb plezier. Maar zorg wel dat je iedere dag wat leert. Dat laatste zou ik ook mijn kinderen meegeven. Wil je competitief zijn, zorg dan dat je iedere dag een klein stukje beter wordt.”

STAY UPDATED

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van de nieuwste collecties, toffe acties en nog zoveel meer.

  • Home
  • blog
  • DE MANNEN VAN DE ZEE: MAAK KENNIS MET GOUDEN ZEILDUO BART EN FLORIS