Top Teaser Lite - Inspiratie - De mannen van - Suolle

De mannen van: Zwolle | Suolle

In "De mannen van..." gaat Union River met een tas vol kleding op bezoek bij ondernemers. In deze editie doen we Zwolle aan. We hebben een groep ondernemers gevonden die hun eigen stad een beetje beter maken. Volledig op hun eigen manier. Dit keer gaan we in gesprek met de mannen van Suolle: Virgil en Stefan. Ze begonnen in 2023 een échte Zwolse barbershop, midden in het centrum.

Het dynamische duo van barbershop suolle

De één zat jarenlang bij defensie en de ander voetbalde op hoog niveau. Het carrièrepad was uitgestippeld, zou je denken. Toch groeide de drang om een passie waar te maken. Een ontmoeting op de kappersopleiding en een gedeelde droom resulteerde in een echte Zwolse barbershop: Suolle. Een barbershop slash mancave waar iedere man zich kan laten vertroetelen. Dat is wat ondernemers Virgil (petje, red.) en Stefan (mutsje, red.) willen neerzetten.

Suolle is meer dan een barbershop. Volgens de heren is het een plek waar mannen kunnen ontspannen aan het drukke leven van vader, werknemer, ondernemer, broer en gewoon man zijn. Een biertje, frisje of kopje koffie drinken aan de bar of goede gesprekken voeren met anderen: mannen kunnen gewoon even lekker chillen in de mancave die Suolle heet.

"Groot, klein, dik, dun: iedereen mag hier zijn." - Virgil

DE STYLE VAN VIRGIL EN STEFAN

De onderneming vergt veel tijd, zeker nu de zaak volledig verbouwd wordt. Of de mannen veel tijd spenderen aan hun outfit? Dat ligt aan het moment. Over het algemeen loopt Virgil het liefst lekker in een hoodie, joggingbroek of cargo broek en sneakers. Niet te moeilijk doen. En daarin is Stefan hetzelfde. Hun stijl? “Een beetje street, denk ik. Baggy, cargo, hoodies, petje. Dat soort dingen.”

"Fuck it, ik ga gewoon kapper worden." - Stefan


SAMEN EEN ONDERNEMING STARTEN DOE JE NIET ZOMAAR MET IEMAND. DAAROM ZETTEN VIRGIL EN STEFAN SAMEN EEN BEDRIJF OP ALS VRIENDEN.

Volgens Stefan heeft dat twee kanten: “Het kan een risico zijn. Als je ruzie krijgt ga je uit elkaar. Gelukkig gaat het bij ons heel goed.” En dat beaamt Virgil. Volgens hem lijken ze best op elkaar. “Kijk, ik ben 32, maar ik gedraag me als 25. We hebben dezelfde stijl en denken hetzelfde over veel dingen. Daarom werken we denk ik ook zo goed samen.” De dynamiek? Virgil: “Ik ben een beetje zijn grote broer.”

DE MANNEN ZIJN GEPASSIONEERD, MAAR ZE KOZEN NIET METEEN VOOR HET BARBER VAK.

Stefan wilde eigenlijk advocaat of piloot worden. Virgil wilde altijd al in dienst bij defensie. Dat het leven heel anders kan lopen, dat is wel duidelijk. Stefan: “Ik heb wel snuffelstages gelopen bij kappers, maar daar werd me verteld dat ik maar beter geen kapper kon worden. Ze zagen niets in me. Dus ging ik maar wat anders doen. Ik trainde veel en besloot een sportopleiding te doen om personal trainer te worden. En daarnaast voetbalde ik op hoog niveau. Toen dacht ik: ik vind dit eigenlijk helemaal niet leuk. Fuck it, ik ga gewoon kapper worden.”

Bij Virgil zat het knippen er altijd al in, maar hij had ook andere dromen. “Bij mij is militair worden er met de paplepel ingegoten. Mijn opa was militair, mijn vader zat in dienst bij de Nationale Reserve. Met al die verhalen dacht ik: ja, dat wil ik ook. En dus stuurde ik op mijn achtste een brief naar defensie, geschreven samen met mijn ouders. Ik kreeg een echte brief terug met: als jij negen jaar wacht, mag je solliciteren bij defensie. Dus dat deed ik. En met succes. Het knippen is al een hobby sinds ik jong was. Ik deed gewoon een beetje na wat ik in de Antilliaanse barbershop zag. Mensen zeiden: daar moet je wat mee doen, man. Maar ik ging al naar defensie, dus het bleef een hobby. Toen we een paar maanden met defensie naar Curacao gingen, stelde ik voor om de jongens daar te knippen. Daar heb ik heel veel geoefend en werd ik steeds beter. Uiteindelijk besloot ik er gewoon voor te gaan. En nu ben ik hier.”

ONDERNEMER ZIJN BRENGT VEEL POSITIEFS MET ZICH MEE, MAAR KAN OOK UITDAGEND ZIJN.

“Iedereen is mens en wij maken ook weleens fouten. Ik heb geleerd dingen zwart op wit te zetten en duidelijk aan te geven wat je wilt.” De grootste uitdaging op dit moment? “Extra kappers vinden. Veel barbers zijn goed met een tondeuse, maar hebben geen schaar skills. Dan krijg je zo’n bloempotkapsel. Leuk, zo’n opscheer, maar wat ga je met de rest doen? Om écht goed werk te kunnen leveren, moet je beide kunnen. Die zijn moeilijk te vinden man.” - Virgil

Stefan bekijkt het liever van de positieve kant: “Barber en ondernemer zijn heeft me op mijn 24e al zoveel gebracht. Ik knip ook artiesten backstage. Welke op de bucket-list staan? Die is zelfs al ingepland: Bizzey.”

ALLEMAAL HEEL VET, MAAR EEN BEETJE ONTSPANNING IS NATUURLIJK OOK BELANGRIJK VOOR SUCCES. HOE GAAN DE MANNEN DAAR MEE OM?

De sleutel tot een goede balans is werk en privé gescheiden houden, vindt Stefan. “Weekend is voor mij gewoon weekend. Dan wijs ik zakelijke dingen af en neem ik mijn telefoon niet op. Het weekend is om leuke dingen te doen met mijn vriendin.” Virgil pakt zijn ontspan momentje gewoon in de zaak: “Dan ga ik in zo’n stoel zitten, leuning achterover en zet ik zo’n stoomapparaat richting mijn gezicht. Super chill, even lekker bijkomen. Of ik boek een massage bij een Thaise massage studio, ook super ontspannend.”

SOMS KAN HET ALLEMAAL EVEN TEVEEL ZIJN. HOE STAAN VIRGIL EN STEFAN TEGENOVER KWETSBAARHEID?

Geen probleem voor Virgil. “Ik ben heel sensitief en als iets me te veel is, dan laat ik dat gewoon zien. Het is onzin dat mannen niet mogen huilen. Waarom moeten wij altijd stoer en met de borst vooruit? Je mag gewoon huilen, vrienden.” En daar is Stefan het mee eens. “Virgil kan huilen waar andere mensen bij zijn, ik ben daar minder goed in. Maar ik huil wel in m’n uppie en daar ben ik gewoon eerlijk over. Het is alleen maar goed dat mannen huilen. Dat is niet alleen voor vrouwen. Er zijn wel mannen in mijn omgeving die zeggen: huilen is een emotie en emoties kun je uitzetten. Heel hard, maar stiekem huilen ze wel gewoon. Tot er een vrouw binnenkomt.”

"Heb schijt aan de haters." - Stefan

OP JONGE LEEFTIJD HEBBEN VIRGIL EN STEFAN AL FLINKE STAPPEN GEZET OM HUN DROOM WAAR TE MAKEN. WAT GEVEN ZE ANDERE MANNEN MET AMBITIES MEE?

Volgens Stefan is kansen aangrijpen de sleutel. “Je weet nooit wat daarna nog gebeurt, dus pak kansen aan als je jong bent. En heb schijt aan de haters. Er zullen altijd mensen zijn die zeggen: oh hij heeft gewoon geluk gehad. Maar je doet het gewoon en je werkt er hard voor.”

Virgil: “Klop aan bij mensen. Zorg dat je er niet alleen voor staat. Dan sta je sterker en heb je minder kans om te falen. Dus ga netwerken en werk samen met mensen die je kunt vertrouwen. Zo kun je echt wat opbouwen. Natuurlijk kun je het in je eentje doen en alles zelf bepalen, maar dan ben je continu aan het zoeken. Ik heb een topteam en dat is echt heel fijn. Ik ben in april 2023 begonnen met netwerken en eind 2023 heb ik een eigen zaak. De mogelijkheden zijn eindeloos, ik wil een imperium opbouwen samen met mijn grote vriend. Dus het kan écht.”

STAY UPDATED

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van de nieuwste collecties, toffe acties en nog zoveel meer.

Categorieën

Mijn account
Help