Laat de BBQ niet onder een laag stof verdwijnen zodra de zomer z’n biezen pakt. De herfst- en winter-BBQ is dé nieuwe trend! Geniet ook in het najaar en voorjaar van het buitenleven. Én van lekkere, vers klaargemaakte biefstukken, aardappels en groentepakketjes: is er iets beters?
Plan dus snel je eigen barre barbecue. Met je vrienden of met de fam degelijk ingepakt rond een knisperend vuurtje. Lekker kletsen, je stoer voelen en wachten tot het eten klaar is. Zo’n barbecue is helemaal mooi als het flink heeft gesneeuwd, en je verse lappen vlees staat te bereiden in een winterwonderland. Ook kantoortypes voelen dan spontaan de jager-verzamelaar in zich naar boven komen.
Zo organiseer je na de zomer een geslaagde barbecue
Een barbecue in het koude seizoen is niet wezenlijk anders dan een zomerbarbecue. Vuur, grillrooster, eten: een kind kan de (af)was doen. Houd wel even rekening met de volgende tips om er een onvergetelijk buitenetentje van te maken:
- Omdat het nu veel kouder is dan in de zomer maak je je barbecue extra heet. Plaats het apparaat uit de wind. Gooi méér hout en briketten (en aanmaakblokjes) in de schaal. En gebruik een hogere stand op je gasbarbecue.
- Wat je ook gaat grillen, zorg dat het dun is. Koop dus dunne lapjes vlees en snijd je groenten in hanteerbare plakjes. En haal het een paar uur voor de cue uit de koelkast. Zo wordt je eten snel goed gaar.
- Serveer verwarmende drankjes, zoals thee, gekruide warme appelsap en ambachtelijke chocomel (niet van dat spul uit een pak!). Voor de drinkers: glühwein, herfstbokjes, koffie met sterk, jägerthee, feuerzangenbowle en meer van dat leuks.
- Zorg voor verlichting. Het is wel zo leuk om te zien wat je precies aan het bakken bent. Je kampvuurtje geeft vooral hitte af en weinig licht. Hang wat lampjes op (liefst iets gezelligers dan een bouwlamp). Stormlantaarns en tuinfakkels geven ook licht én een supersfeer.
- Krijg het niet koud. Klinkt als een overbodig advies, maar je eters denken al snel: "BBQ, da's warm, dus kan ik m'n winterkleren thuis laten". Een terrasheater, vuurkorf, Zweedse fakkels of gewoon een megalomaan kampvuur: zo houd je je gasten lekker toasty.
Je BBQ opbergen voor de winter
Vriezen de mussen echt aan het dak vast? Dan wil je je barbecue misschien schoonmaken en er in april weer eens een keer naar kijken. Maak alle onderdelen goed schoon en droog. Je kunt het ding in de schuur of binnen zetten, maar ook buiten laten staan. Een beschermhoes voorkomt roest en schimmel of alg. Tenslotte: laat je gasfles buiten staan. Dat is wel zo veilig.
Geen zin om te grillen? De alternatieven
Je bent echt niet verplicht om in december een halve kip of ananas op de BBQ te lazeren. Overweeg om je eten op een andere manier klaar te maken als de temperatuur naar het vriespunt duikt. Bijvoorbeeld zo:
- Een Dutch Oven is een zware, oerdegelijke stoofpan die je in je vuurplek onder een laag gloeiende kolen bedelft. Wat je er ook in doet, het heeft al snel een uur nodig om gaar te worden. Een goed excuus om gezellie rond het vuur te hangen dus.
- In een rookoven geef je spareribs, zalm, kaas en groenten een unieke smaak. Je wrijft ze in met een dry rub-kruidenmengsel en hangt ze boven smeulende rookmot (geurige houtsnippers). Duurt een half uurtje max en smaakt geweldig.
- Zo’n bolle Hongaarse heksenketel (het ding heet eigenlijk een bogrács) hang je aan een ijzeren driepoot boven het vuur, en in dit gevaarte stoof je goulash, snert of chili. Daar word je wel warm van.
- En als je het knutselende type bent, maak je van bakstenen vrij gemakkelijk een DIY-pizzaoven. Of je bestelt een kant-en-klare. Koken in de kou moet wel leuk blijven natuurlijk.