Top Teaser Lite - Geurgids

De grote geurgids

Dark wood, musk (niet die van Twitter), aqua. Geuren krijgen prikkelende namen in al even prikkelende commercials. Maar hoeveel wijzer ben je nou echt wanneer je rond de feestdagen wordt doodgegooid met parfumreclame? Zoveel informatie, maar het belangrijkste ontbreekt. Hoe weet je nou hoe een geur ruikt? De hoogste tijd dus om je neus eens in de geuren te steken. Welke geuren zijn er en hoe kun je ze herkennen, zónder te ruiken?

Noten lezen

Bij geuren onderscheiden we noten. Basisnoten, middennoten en topnoten. Deze zeggen iets over de gelaagdheid van een parfum. Het is dan ook niet zo dat een parfum slechts één van deze noten bevat. Een goed parfum heeft letterlijk meerdere noten op zijn… geur. Die noten maken een geur complexer en langduriger.

Ken je dat gevoel dat je een geur niet meer ruikt na een tijdje? Dat komt door gewenning, maar ook door verdamping. We merken geuren na verloop van tijd niet meer op, maar ook verdwijnen ze op een gegeven moment echt. De noten van een geur dragen eraan bij dat een geur langer wordt opgemerkt, door subtiele verandering in de geur zelf. Deze complexiteit zorgt ook dat een écht lekker geurtje best prijzig kan zijn.

Hoge noot

Deze noten melden zich als eerst na het aanbrengen van de parfum. In jouw neus en in die van je gezelschap. Topnoten zijn subtiel en verdampen relatief snel. Het is de geur waaraan je een parfum als eerste herkent. Een scherpe vlaag die even snel verdwijnt als deze gekomen is. Het is wat je ruikt als je iemand met deze geur in een gang passeert.

Tweede viool

Hoge noten maken snel plaats voor middennoten. Vaak al na enkele minuten. Middennoten zijn wat steviger en blijven ook langer hangen. Van alle noten van het parfum hebben de middennoten het meeste ‘body’ en vormen letterlijk het hart van de geur. Daarom heeft de beschrijving van een geur vaak het meest betrekking op de middennoten.

Hoewel een middennoot het hart is van de geur is deze niet te dominant. Dat komt omdat deze geur langer blijft hangen. Hij is dus niet te opdringerig, maar moet lange tijd aangenaam zijn. Ook hierin zit vaak het onderscheid tussen een wat luxere geur en een standaardgeur. De subtiliteit van de middentoon. Kruiden, bloemen en specerijen zijn een populaire basis voor de middennoot.

Slotakkoord

Basisnoten ronden een parfum af. Zoals de middennoot de topnoot opvolgt, zo volgt de basisnoot de middennoot op. In een goed parfum vermengen die laatste twee zich, waardoor een unieke en complexe geur ontstaat die tot wel enkele uren blijft hangen. Trek je je kleren uit aan het einde van de dag? Dan passeert soms toch weer een subtiele zweem van de geur die je zelf al bijna niet meer rook. Dat zijn de basistonen van je geur.

Heb je dat ge-noot-eerd? Nou ja, het is zeker niet nodig dat je voortaan als een connaisseur door de parfumerie struint, en met verstand van zaken informeren naar een bepaalde geur hoeft ook echt niet. Maar als je dan op zoek gaat – online of in de winkel – naar een lekkere geur, dan weet je op basis van het etiket nu iets beter wat je kunt verwachten. Sterker nog: kijk eens naar je huidige geur en zoek iets vergelijkbaars, als deze bevalt.

Meer inspiratie?

STAY UPDATED

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van de nieuwste collecties, toffe acties en nog zoveel meer.

Categorieën

Mijn account
Help