POP top teaser image

Parka’s voor heren

Hip, trendy en toch tijdloos is de parka jas, kortweg je parka. Een parka jas voor heren is het voorbeeld van de rijke invloed die de krijgsmacht op het modebeeld heeft, want dit item is indirect afkomstig uit het leger. In welke kleuren en materialen zijn ze er, en waaraan moet een parka verder voldoen?

47 Resultaten
Aanbevolen

47 Resultaten

Wat is een parka jas?

Daarvoor moeten we even naar het Alaska van halverwege de vorige eeuw, naar de eilandengroep Aleoeten om precies te zijn. Daar werd het woord door Amerikaans-Engels sprekende bewoners geleend van het Russische párka: gemaakt van pels.

De parka – minder gebruikelijke term: pooljak – is een jas met capuchon die bij voorkeur gevoerd is met een op bont lijkend materiaal. Maar vroeger niet dus. Rond 1950 nam het Amerikaanse leger de parka in gebruik en al snel belandden de jassen bij legerdumpzaken. Ze werden populair bij de jeugd, en in deze eeuw (opnieuw) een gewild item.

De parka jas van nu is duurzaam

Anno nu is de parka jas licht aangepast. Echt bont wordt zelden meer gebruikt – want niet duurzaam, laat staan diervriendelijk – maar de vorm is dezelfde. Een goed zittende parka jas voor heren sluit aan op heupen en taille en komt tot onder je kont.

Welke kleur heeft een parka jas voor heren?

De meest gebruikelijke kleuren waarin parka's gemaakt worden, zijn olijf- of legergroen, marineblauw en een enkele keer camel of beige, zoals het katoenen exemplaar van Mango Man. Grijs en bruin zijn minder gangbare kleuren, en een parka met twee kleuren of meer is moeilijk te vinden. Hoeft ook niet, want juist de eenvoud van een parka is deel van het modieuze succes.

Alle grote modemerken kwamen deze eeuw met een eigen model parka. Van PME Legend tot Cars en van Petrol Industries tot Tom Tailor. En allemaal voldoen ze aan dat simpele maar doeltreffende ontwerp: recht, lang, mét capuchon en lekker warm. Anders mag zo'n jas de naam parka niet dragen.

Wanneer draag je een parka?

Een parka geldt met name als winterjas, als het buiten guur is en we er echt aan moeten geloven. De tussenjas gaat in de kast en wordt vervangen door de parka. Op het sportveld om je kroost aan te moedigen, naar een feestje over je pak heen of gewoon 's morgens bij de bushalte.

De parka heeft in het midden vaak een ceintuur zodat de kou niet optrekt, zoals dat in oud-Nederlands heet. Van oorsprong is de jas geschikt voor temperaturen die bij het noordpoolgebied horen. Die hebben we hier natuurlijk allerminst. Al willen we er wel graag warmpjes bijlopen, mocht het kwik onder nul duiken.

Maar dat maakt de parka jas voor heren niet minder hip. Integendeel! In een parka laat je zien dat je nadenkt over je outfit, ook als het onaantrekkelijk is om naar buiten te gaan. Regen, sneeuw, hagel, wind, maakt niet uit: jij doet nog even gauw stijlvol een boodschap – in je parka. Welk model kies jij eigenlijk?

UNION RIVER NIEUWS

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van de nieuwste collecties, toffe acties en nog zoveel meer.

Categorieën

Mijn account
Help